Krpljanje

Krplje nam močno olajšajo hojo po globokem snegu, kjer nam večja površina zmanjšuje vdiranje, hkrati pa kovinski zobci na spodnji strani preprečujejo zdrs na poledenelem terenu. S krpljami je najlažje hoditi po ne prestrmem terenu naravnost navzgor oz. navzdol. Na strmem terenu nam krplje ponavadi zdrsavajo navzdol, pa tudi hoja v ključih je naporna, saj krplje nimajo močne stranske opore.

Trend krpljanja z zahoda počasi prihaja tudi v Slovenijo. Tako je po zasneženih hribih in gorah prisotnih vedno več izletnikov in gornikov, ki krplje uporabljajo za lažje premagovanje zasnežene pokrajine. Krplje v Sloveniji poznamo že izpred časa Valvasorja, ki jih je na Slovenskem tudi prvi opisal, vendar smo na njih s prihodom različnih vrst smuči malce pozabili. Na krplje in njihovo uporabnost so nas ponovno spomnili Američani in prebivalci zahodnega dela Alp.

Krplje enostavno nataknemo na pohodne čevlje. Potrebno jih je zategniti z varnostnimi paščki in že smo pripravljeni na pot. Seveda ne smemo pozabiti na pohodne palice, saj z njimi lažje hodimo, tako navkreber kot tudi navzdol, pa tudi snežne gamaše v globokem snegu ne bodo odveč.

Pac sports inštruktorji vas bodo najprej seznanili s pravilno nastavitvijo krpelj in osnovami krpljanja v celem snegu. Nato se bomo odpravili raziskovati skrivne kotičke po Bohinju (dolini, po vršacih spodnjih bohinjskih gora, Sorici ali na Pokljuki). Po želji in dogovoru pa z vami raziščemo tudi ostale kraje v Sloveniji (Logarska dolina, okolica Cerkniškega jezera, Bloke…).

Krpljanje organiziramo v obliki dnevnih in nočnih izletov.

Gosti potrebujejo primerno toplo obleko in obutev (ne smučarske pancarje), kapo in rokavice. Vso ostalo opremo (krplje in pohodne palice) priskrbi Pac sports outdoor agencija.

Cenik

Krpljanje v Bohinjski dolini min 4 oseb 18 €
Krpljanje na goro Možic min 4 oseb 35 €
Krpljanje po poteh in brezpotjih Pokljuke min 4 oseb 35 €
Nočno krpljanje z večerjo (domače dobrote) min 4 oseb 40 €

Krpljanje v Bohinjski dolini

Bohinjska dolina ponuja nešteto možnosti za pohode in izlete s krpljami. Dostopni so enostavni in tereni izredno lahki. Prekrasni razgledi na Julijske Alpe, pa nam dajejo občutek, da smo v zimski pravljični deželi.

Program je primeren tudi za družine z majhnimi otroki. Na sprehodu skozi Zlatorogovo pravljično deželo v Ukancu, bo pravljičar/ka otrokom povedal/a 7 Bohinjskih pravljic, vsak otrok pa bo dobil tudi knjižico s pravljicami, da boste doma obujali lepe spomine:

  • Legenda o Zlatorogu in belih ženah
  • Bohinjski Ledeni mož
  • Povodni mož iz Bohinjskega jezera
  • Škrat Polesnjak
  • Čatež
  • Zalotovščica iz Bohinjskega jezera
  • Zmaj Govic

Izlet je primeren za individualne goste, kakor tudi za skupine in družine z majhnimi otroci (od 3 let naprej).

Trajanje izleta: 2 - 3 ure
Težavnost: lahko
Cena: 18 €/osebo (min 4 pax)

Krpljanje na goro Možic

Na južni strani Bohinja se dvigajo Spodnje bohinjske gore z markantnimi vrhovi, med katerimi so najbolj poznani Tolminski Kuk, Vogel, Rodica in Črna prst. Med temi velikani 1549 m visok Lajnar in 1603 m visoki Možic skromno pogledujeta proti velikim bratom, vendar  pozimi prav omenjena vrhova predstavljata naravnost idealno in nezahtevno izletniško turo.

Izlet pričnemo na smučišču Soriške planine. Na vrh Lajnarja bi najlažje prišli s smučmi in  vlečnico, vendar smo se mi na izlet podali s krpljami.

Na vrh Lajnarja pridemo po smučišču Soriške planine. Lajnar je najbolj poznan po utrdbah, ki so jih zgradili Italijani v času med obema  svetovnima vojnama. Utrdbe predstavljajo del Alpskega zidu - Via Alpina, ki se vleče po celotnih Alpah in je v tistih časih predstavljal enega največjih obrambnih sistemov v Evropi. Vhoda v utrdbo in kasarno sta na južnem pobočju Lajnarja.

Od Lajnarja do Slatnika sledimo grebenu v smeri severo-zahod, od koder se nam v lepem vremenu na južni strani razprostira prekrasen pogled vse tja do Jadranskega morja, medtem ko nas s severne strani opazuje Triglav in ostali Julijski velikani. Na dlani imamo celotne Karavanke, v daljavi pa nas pozdravljajo Kamniško-Savinjske Alpe. Na poti do Možica naletimo na mogočno GAF-ovo postojanko, ki bi jo od daleč zlahka zamenjali za kakšno udobno planinsko kočo, vendar ob prihodu bližje ugotovimo, da sameva in propada skrbno skrita na južnem pobočju Možica.

Do Možica pridemo v dobri uri. Ker se nam s krpljami v globokem snegu ne udira, je hoja izredno nezahtevna in udobna. Na območju Soriške planine in okoliških vrhov se mešajo vplivi primorske in gorenjske klime, ki se občasno kažejo v obliki močnih vetrov in neugodnih vremenskih razmer.

Možic naj bi bil edini kraj na Slovenskem, kjer sta s kopne točke vidna oba slovenska bisera – Bohinjsko in Blejsko jezero.

Z Možica nazaj do izhodiščne točke je najlažje priti po planinski poti, ki med Možicem in Slatnikom vodi do Litostrojske koče. Do koče na smučišču bomo rabili tri četrt ure, kjer bomo izlet zaključili z vročim čajem.

Trajanje celotnega programa: 5 - 6 ur
Težavnost: srednje/težko
Cena: 35 EUR/os + 5 €/os transfer Bohinj - Sorica - Bohinj (min 4 pax)

Krpljanje po poteh in brezpotjih Pokljuke

Pokljuka je z gozdom pokrita visoka kraška planota v Julijskih Alpah. Je največja zaokrožena gozdna površina v Triglavskem narodnem parku. Dolga je 20 km in skoraj toliko tudi široka. V razponu od 1000 do 1400 m je okoli 6300 ha gozdov, v katerih prevladuje smreka.

Razgibano površje skritih brezen, zaraščenih kont in vrtač in dolinic je ostanek delovanja pokljuškega ledenika. Za njim so ostala pokljuška barja in zamočvirjene, težko prehodne gozdne površine. Barja spadajo med najjužnejša visoka barja v Evropi.

Naš izlet bomo pričeli pri Hotelu Jelka. Od tam se bomo sprehodili do Barja, ga obkrožili in opozorili na posebnosti in značilnosti visokega barja. Nato se bomo odpravili do Javorniške planine, od koder bomo imeli prekrasen razgled na Julijce in se počasi vrnili na izhodiščno mesto.

Trajanje celotnega programa: 5 ur
Težavnost: srednje
Cena: 35 EUR/osebo + 5 €/pers transfer Bohinj – Pokljuka – Bohinj (min 4 pax)

Izlet s krpljami v Bohinju z zaključkom v bohinjski gostilni

Izlet je namenjen gurmanom, ki bi radi združili užitek izleta v zasneženi bohinjski pokrajini z dobrotami Bohinjske domače gostilne.

Po lažjem enournem sprehodu čez Senožeta s prekrasnim razgledom na Julijce in Triglav bomo naš izlet zaključili s tradicionalno večerjo (3 hodi) v domači gostilni Rupa.

Izlet je možno organizirati tudi v večernih urah z naglavnimi svetilkami - priporočljivo ob polni luni.

Trajanje programa: 1 ura hoje
Težavnost: lahko
Cena: 40 EUR/osebo (v ceno vključena domača včerja)

Galerija:

VOUCHER

VREME